Leter du etter gode tips for å gå ned i vekt, så vil du raskt oppdage at det flommer over av gode og velmenende råd der ute. Et søk på google på ordet “vektnedgang” gir deg over 235 000 søketreff! Så hvordan kan du vite hvor du skal begynne? Vi gir deg tre overordnede verktøy: Kosthold, fysisk aktivitet og psykisk helse. Du trenger å bruke alle disse tre verktøyene, for de jobber sammen og forsterker hverandre i sitt samspill.
Kosthold:
Argumentene er mange og det kommer hele tiden nye dietter og “sensasjonelle” løsninger som skal gi deg den etterlengtede effekten. Det er ikke måte på hvor raskt effektene skal vise seg, og hvor lite egeninnsats du selv må gjøre for å oppnå disse effektene.
Glem alt om raske løsninger. Hvor mange ganger har du prøvd en eller annen diett eller kur, gått ned flere kilo, bare for å legge på deg igjen kort tid etterpå? For det er ikke noe problem å gå ned i vekt – utfordringen er å forbli på den vekten du ønsker å være. Det finnes ingen raske løsninger som kan endre livsstilen din. Det er en endring du selv må gjøre, og det er en endring som vil ta tid. Det er ingen som endrer vaner over natten, og det er i hvert fall ingen som ser effekten av de endrede vanene over natten.
Glem alle unnskyldninger om genetikk, arv, miljø eller sykdom. Når alt kommer til alt, så er vektnedgang et enkelt regnestykke. Du trenger å forbruke mer energi enn det du setter inn. Det er akkurat som med bankkontoen din. Setter du inn penger så vil sparegrisen vokse seg større, tar du ut penger vil den bli slankere. Det er ikke mer hokus pokus enn det!
Men i det prinsippet ligger det selvsagt veldig mye, og det er mer enn vi har plass til å skrive om i dette innlegget, men noen raske stikkord er:
- Velg sunne matvarer med mye fiber. De metter bedre og sørger for et jevnt blodsukker.
- Spis saktere, tygg maten. Mange spiser mer enn de trenger til hvert måltid, og spiser så raskt at en ikke rekker å kjenne når metthetsfølelsen kommer.
- Spis mer fisk, mindre rødt og / eller bearbeidet kjøtt og innfør en ukentlig kjøttfri dag.
Fysisk aktivitet:
Når det gjelder fysisk aktivitet har du mye å velge mellom. Hovedmålet må være at du bruker minst 30 minutter hver dag på en aktivitet som gir deg økt puls. Det er dette vi kaller for moderat fysisk aktivitet. I tillegg bør du ha noen økter i uka med intens fysisk aktivitet, der nivået er så høyt at du nesten ikke klarer å snakke og svetter godt etterpå.
Løping er en ypperlig aktivitet der du bruker hele kroppen, samt at du får trent kondisjonen din. Det finnes dessuten flere ulike løpeøkter du kan gjøre, fra roligere langturer til intense intervallspurter.
Ikke alle liker å løpe, eller å trene på treningssenter. Men finn aktiviteter som gir deg glede og inspirasjon. Når du gleder deg til dine økter med fysisk aktivitet, så er sjansen mye høyere for å lykkes med dine nye livsstilsendringer.
Din psykiske helse:
Din psykiske helse går hånd i hånd med din fysiske helse, og derfor kan aktiviteter som meditasjon eller andre former for rekreasjon bidra til å øke effekten av dine endringer. Det er like viktig å slappe av, og la kroppen og sinnet få hvile, som det er å bli bevisst på hvordan vi bruker både kroppen og sinnet.