Kaffe gir økt prestasjonsevne

Fitnessmessen Kaffe gir økt prestasjonsevne

Driver du med utholdenhetsidrett, så vil du kunne få en forbedret prestasjonsevne dersom du inntar kaffe før trening. Selv om dette er vitenskapelig bevist, så er ikke kaffe forbudt blant idrettsutøvere. I 2004 ble kaffe fjernet fra listen over forbudte stoffer hos den olympiske komiteen.

Et veldig populært sentralstimulerende middel

Koffein er veldig populært, og finnes i nært sagt alle kulturer og folkegrupper. Det er selvsagt ikke bare i den vanlige kaffen at vi finner koffeinet, men også i te, energidrikker, kapsler og brus. Virkningene er så ettertraktet at det finnes laboratorier som spesialiserer seg på koffeinprodukter.

Koffein brukes like mye til slanking og fettforbrenning, som til økt prestasjon ved trening eller studier samt en rekke gunstige effekter på kroppen, slik som de gode antioksidantene.

De gunstige effektene

Dine fysiske prestasjoner kan forbedres med så mye som tre prosent dersom du inntar koffein før prestasjonen skal utføres. Koffein har en effekt som reduserer smerteopplevelsen under aktiviteten. Men for å oppnå de gunstige effektene må du innta koffein i små doser. Høye doser gir ingen økte effekter.

Effektene viser seg både ved økt aerobe og anaerobe kapasitet, altså prosesser i kroppen som krever oksygen og de prosessene som ikke krever oksygen.

Studier viser at en kan øke det maksimale antallet slag som hjertet slår hvert minutt, altså makspulsen, etter inntaket av koffein. I en norsk studie viser disse effektene seg etter et koffeininntak som tilsvarer fire til seks kopper med sterk kaffe. Gjennomsnittspersonen var 75 kg, og koffeininntaket ble gjort omtrent en time før treningen.

Kaffe har vist seg å kunne forebygge en rekke aldersrelaterte sykdommer, slik som diabetes og hjerte- og karlidelser. Det sees også en sammenheng mellom kaffe og forebygging av alzheimer og kreftsykdommer.

Koffein motvirker betennelse, og det er veldig gunstig for idrettsutøvere og mosjonister. Under fysisk aktivitet skades som kjent muskelfibrene, vi utsettes for større skaderisiko og betennelsesreaksjoner er en naturlig del av en utøvers liv. Det viser seg at immuncellene, som gir betennelser i kroppen, nøytraliseres av kaffe. Dette ble bevist da forskere tok ut immunceller og helte kaffe over dem.

Ingen virkning uten bivirkning

Det finnes alltid bakdeler, og uansett hva det er en driver med, bruker eller tror på, så er det slik at ubalanse alltid blir usunt. Det gjelder også for kaffe og koffein. En utøver kan raskt komme til å starte for fort, noe som gjør at han ikke holder ut hele løpet, eller overvurderer sin egen kapasitet og dermed risikerer skader relatert til sine aktiviteter.

Dersom du ville brukt kaffe for å forbedre dine prestasjoner under et løp, må du dessuten sette deg inn i virkningstid og lignende. Du vil være “på topp” omtrent én time etter inntak, og avhengig av hvilken distanse du løper, så bør du planlegge inntaket i forhold til dette. Skal du løpe mer enn 5-10, bør du vurdere å innta koffeinet rett før start slik at du får den ekstra energien etter at du er kommet halvveis i løpet. I tillegg bør du unngå koffeinholdige produkter de siste 24 timene før konkurransen, slik at du får best mulig effekt av koffeinet du inntar før løpet.

Privacy Policy