Slik takler du skiftarbeid bedre

Fitnessmessen Slik takler du skiftarbeid bedre

Det finnes mange studier som viser til at skiftarbeid ikke er godt for helsen vår, og mange nattarbeidere er oftere sykemeldt og har flere sykdommer enn arbeidere som jobber dagtid. I tillegg til en rekke risikomomenter for vår fysiske helse, så er også nattarbeidere i en sårbar posisjon med tanke på sosialt fellesskap og psykisk og emosjonell helse. Dessuten er det krevende å jobbe skift, der du hele tiden må endre på døgnrytmen din, avhengig av om du skal jobbe dag, kveld eller natt.

Men samfunnet vårt er bygd opp på et system som krever at vi også jobber på kveldstid og på nettene. Derfor må vi finne gode løsninger på hvordan vi kan ivareta og forbedre helsen til de som jobber skift. Det finnes også gode råd som kan hjelpe, og vi gir deg en liten pekepinn på hva som kan bidra til å gjøre det litt lettere å være skiftarbeider.

Menneskerasen og vår biologi

Mennesket er flokkdyr, og våre kropper er tilpasset dagsrytmen som solen styrer for oss. Kroppene våre mottar signaler om hvilken tid på døgnet det er, og utløser indre beskjeder mellom kroppens ulike senter og organer. For eksempel så er natten et tidspunkt der cellene i kroppen bygges opp igjen, og det er en av grunnene til at det er så viktig med søvn. I løpet av dagen så brytes cellene ned, men når vi begynner å gå våken om natten og sove på dagtid, så lager vi kluss i disse systemene.

Kroppen har også et eget søvnhormon – melatonin, som utskilles når det er mørkt rundt oss. Når lyset når øynene våre, så opphører utskillelsen av melatonin. Derfor er det så mange nattarbeidere som sliter med å få sove etter endt nattevakt. Dessuten våkner kroppens sultfølelse om morgenen, og den blir forsterket av at melatoninutskillelsen forsvinner.

Det finnes gode råd

Det kan selvsagt være fristende å drikke koffein i løpet av natten, og hvor mange nattarbeidere er vel ikke storforbrukere av energidrikker? Men husk på at halveringstiden på koffein er på mellom 3 og 7 timer, så derfor er det lurt å innta dette før klokken 02.00, slik at du får mer energi i løpet av vakten, og ikke når du skal hjem å sove på morgenen.

Kanskje du har sett mennesker som sprader rundt med solbriller klokken 0700 på morgenen, og undret deg over hvilken sol de ser som ikke du ser? Fakta er at dette er personer som har skjønt at dersom de bærer solbriller etter endt nattevakt, så motvirker de noe av dagslyset som hemmer utskillelsen av melatonin, og det kan bli lettere å sove når du kommer hjem.

Spis ordentlig mat i løpet av nattevakten din. Unngå de store måltidene som er vanskelige å fordøye, og takk nei til matvarer som gir deg rask blodsukkerstigning og energikick. Du ramler raskt ned igjen, og da vil du også oppleve å bli enda mer trøtt enn du var før du spiste dette. Med andre ord – unngå sukker, fett, “junkfood”, godteri, kaker og brus.

Drikk heller rikelig med vann, men husk å redusere inntaket de siste par timene av nattevakten. Da slipper du hyppige toalettbesøk når du forsøker å sove etter vakten din.

Det viktigste tipset er antakelig å prioritere å hvile etter en nattevakt samt finne gode aktiviteter som gir en god og fornyende følelse. Mange sverger til litt lettere treningsøkter dagen etter en nattevakt. Finn noe som fungerer bra for deg, og som kan hjelpe deg med å lade batteriene dine igjen.

Privacy Policy