Stress påvirker løpere

Fitnessmessen Stress påvirker løpere

Stress er en tilstand som rammer på flere måter, både mentalt, emosjonelt og fysisk. I kroppen skjer det dessuten egne stressreaksjoner som respons på skade og betennelser. Kropp og sinn henger dessuten uløselig sammen og påvirker hverandre gjensidig, på godt og vondt. Stress i sinnet vil spre seg til stress i kroppen, og vice versa.

Det viktige immunforsvaret

Når kroppens stressreaksjoner settes i gang, så er det immunforsvaret som må jobbe. Kroppens forsvar jobber kontinuerlig for å holde uvedkommende inntrengere unna, slik at ikke sykdom oppstår. I tillegg kontrollerer immunforsvaret at alt står bra til etter intense treningsøkter der muskelfibre er blitt skadet og ledd og sener har vært utsatt for belastninger.

Stress påvirker faktisk kroppen på mer enn 300 måter, og du har alt å tjene på å stresse ned samt å la kroppen hvile når du har hviledager. Både adrenalin, noradrenalin og kortisol raser rundt i en stresset kropp, og påvirker både hjertet, lungene og andre organer. Du blir glemsk og distré og du sover dårligere. Det er et dårlig utgangspunkt for en god treningsøkt.

Mange studier har vist en sammenheng mellom stress og et svekket immunforsvar, og når forsvaret er redusert så er vi mer utsatt for både forkjølelser og influensa.

Lytt til kroppen

Dersom du ønsker å bli en løper som kan drive med denne aktiviteten i flere år, så er det viktig å lytte til kroppen. Den gir beskjed når den er sliten og trenger hvile, og hører du ikke etter første gang, så vil den “øke i volum”. Ikke legg ut på lange, harde treningsøkter dersom du er småsyk, har sovet dårlig, ikke har fått i deg den energien du trenger eller dersom du føler deg demotivert og tappet for krefter.

Konsekvensene av å ikke lytte til kroppen, og av ikke å ta vare på den når den trenger hvile, kan bli både skader, overtrening og tap av treningsglede. Jo mindre du lytter til kroppen din, jo høyere må den rope for at du skal ta hensyn, og jo lengre vil restitusjonsperioden din bli.

Løperen og stresset

Som mosjonist er det viktig å bevare gleden og motivasjonen ved å løpe. Enten du sikrer deg inn på 5k, 10k, halvmaraton, maraton eller ultraløp så vil du ha stor nytte av å lære deg å mestre stressnivået. De erfarne løperne, eliteutøverne, lar seg ikke stresse av dårlige dager og redusert form. Gjennom mengdevis av løpeøkter har de lært seg til å holde fokuset på de øktene som er gode, og til å stole på at den regelmessige treningen bygger den formen de ønsker og trenger.

Som en litt mer uerfaren mosjonist vil du kanskje la deg stresse over dårlige løpeøkter, og bekymre deg over at du ikke oppnår de resultatene du ønsker. En eliteløper vil stanse en løpeøkt dersom han ikke føler seg i form, eller kjenner at kroppen gir beskjed om at det ikke er gunstig med en løpeøkt i dag. Som mosjonist er ofte terskelen mye høyere for å “gi seg”, og følelsen av nederlag og tap ligger nær overflaten når du ikke får fullført de treningsmålene du har satt deg.

Slike dager er med på å bygge opp mer stress, både for kroppen og for sinnet. Men sannheten er at det beste du kan gjøre på slike dager er å avbryte økten, og heller gå i litt raskt tempo – eller rolig, om du trenger det. Ta deg noen ekstra hviledager der kroppen får en pause og kan bygge seg opp igjen. Stol på at selv eliteutøverne har slike dager, og de sover allikevel like godt om natten, i trygg visshet om at måloppnåelsen ikke ligger i de enkelte øktene men i den vedvarende og regelmessige treningen som foregår over tid.

Privacy Policy