Kroppsfokus og prestasjonspress, hva kan vi gjøre?

Fitnessmessen Kroppsfokus og prestasjonspress, hva kan vi gjøre?

Vi blir daglig bombardert av smilende selfies med vellykkede oppdateringer, og stadig flere av oss føler seg mindre vellykket enn de som stråler mot oss på nettet. Sannsynligvis har du også selv postet smilende selfies med statuser som opplyser hele verden om hvor flink du er å trene eller å spise sunt. Hvorfor gjør vi dette, og trenger vi det for å føle oss gode nok?

Større fokus på kroppen

Teknologiens tidsalder er i sterk fremvekst, og internett og sosiale medier er en selvsagt del av livene våre. Vi eksponerer oss selv i større grad, for flere enn bare våre venner. Dette har sine klare fordeler, men også mørke baksider. Spesielt for unge mennesker i faser av livet der “likes” og popularitet dessverre blir sidestilt med ens egen verdi. Som voksne mennesker bør vi gå foran som gode eksempler, og bli mer bevisst på hva det er vi deler, og til hvem.

Det trenger ikke å være noe galt i å dele om sine prestasjoner, om de tingene du er stolt av og de målene du når. Poenget er at det går an å gjøre dette på sunnere og bedre måter – måter som bidrar til å bygge opp unge mennesker (eller andre som sliter med sitt eget selvbilde), heller enn å bryte ned.

Virkeligheten er ikke slik

Vi kan aldri få gjort noe med alle de ulike filtrene og manipulasjonene som kan legges over bilder for å pynte på sannheten. Men vi kan sette et større søkelys på denne utfordringen, og sørge for å spre kunnskap om at det ikke er slik virkeligheten ser ut. Og dersom du noen ganger deler slike bilder selv, så vær ærlig å si at du har brukt fotofilter eller at du bevisst har tatt bilder fra vinkler du føler deg mer vel i.

En av våre største norske bloggere delte et viktig innlegg der hun tok opp denne utfordringen. Hun sluttet ikke med å legge filter på bildene sine eller å poste sine beste blinkskudd. Men i et innlegg delte hun ærlig og åpent om hvilke triks hun bruker for å få fram disse sidene. Hun forteller om hvilke muskler hun bruker for å fremme en “bedre” rumpe, om hvor mange bilder hun faktisk tar før hun finner det helt perfekte bildet og så videre. I tillegg understreker hun at bildene hun poster på sin blogg ikke er bilder av sannheten, men en veldig pyntet versjon.

Som voksne mennesker kan vi sørge for å fremme sunne kroppsidealer, og holde mer fokus på hva en sunn kropp er heller enn hvordan den ser ut. Det sier seg selv at unge jenter mister selvtillit når de måler sine kvinnelige kroppsdeler opp mot voksne kvinner som har født 3 barn! Og hvor mange har vel ikke sett før og etterbilder, der de nybakte mødrene er like tynne igjen bare 7 dager etter fødselen. Det er faktisk ikke naturlig, selv om noen få kanskje oppnår dette. Og det er slett ikke bra for den moderlige kroppen som skal sørge for å nære sitt nyfødte barn.

Det er ingen tvil om at vi trenger sunnere kroppsidealer, som sier noe om hvordan virkeligheten er – og hvorfor den er slik!

Privacy Policy