Hvor ofte burde du trene olympiske løft som nybegynner?

Fitnessmessen Hvor ofte burde du trene olympiske løft som nybegynner?

Dersom du er nybegynner så er det også stor sannsynlighet for at du ikke vet hva olympiske løft er for noe. Derfor starter vi dette innlegget å fortelle deg nettopp dette. Når du vet hva det er, så kan du begynne å se på hvordan du skal utføre det samt hvilke effekter du kan forvente deg.

Dette er olympiske løft

Det er ikke snakk om å løfte på OL-ringene eller å bære på den berømte olympiske ild. Har du trent en del styrketrening, så har du kanskje hørt dette begrepet, og det er kanskje derfor du nå ønsker å lære deg teknikken selv?

Et olympisk løft er løft av vekter, men du bruker din eksplosive styrke og jobber med “rykk” og “støt”. Olympiske løft er tekniske øvelser som utfordrer deg i sin kompleksitet. Her jobber du både med presisjon og bevegelse, og er en veldig effektiv øvelse.

Hvordan utføres olympiske løft?

Under olympiske løft trener du nesten alle dine hverdagsmønster – de bevegelsene du utfører for å gjøre de hverdagslige aktivitetene. Dette er bevegelsene som å sette seg eller reise seg, løfte noe opp fra bakken, gå eller gjøre utfall, trekke ting mot deg (slik som en dør) og pressmønster der du presser ting vekk fra deg.

Du starter støtet med å løfte vektstangen fra bakken, deretter går du inn i et sittemønster etter at du har hoppet for å fange vekten samt reise deg opp. Deretter bruker du trekkmønster for å bevege stangen vekk fra deg, før du igjen tar den imot. Pressmønsteret brukes i det du skyver stangen vekk fra hodet ditt og utfallet kommet når du splitter bena for å kunne stille deg under stangen etter støtet.

Den andre måten å gjøre olympiske løft på er ved å bruke rykk, som foregår gjennom fire punkter. I et rykk så løfter du stangen, hopper, kaster og tar imot stangen igjen.

Ikke glem de 3 prinsippene

Hold alltid vektene nærme kroppen din. Det gir deg mer stabilitet og du kan løfte tyngre. Vær rask, så vil du også kunne klare å løfte mer samt komme deg raskere under stangen, som er målet i olympiske løft. Klarer du å fange vekten dypere, vil du ikke trenge å løfte den så høyt for å fange den.

Effektene ved olympiske løft

Når du trener olympiske løft, trener du både for å øke muskelmassen, øke styrken din, forbedre stabiliteten din, øke din eksplosive kraft og heve din terskel for eksentrisk belastning.

Eksplosiviteten økes for hver gang du klarer å hente ut din maksimale kraft for å løfte de tunge vektene over hodet. For å klare å holde vektstangen, samt endre stillinger med de tunge vektene, så bruker du kjernemuskulaturen din. Du vil aldri klare et olympisk løft uten å stabilisere overkroppen din, og for hvert løft du tar, får du trent opp stabiliteten enda mer. En eksentrisk styrke er nødvendig for å kunne dempe kraften som kommer mot deg når du skal ta imot stangen og skyve den fra deg igjen.

Olympiske løft vil også bidra til den økte muskelveksten mange ønsker, men dersom det er hovedmålet, så må du legge inn flere øvelser enn bare olympiske løft.

Privacy Policy